Hållbar mat i kommuner & landsting 2014

Hållbar mat är ett roligt och annorlunda kursprogram för dig som är vetgirig, miljöintresserad och jobbar med mat. Vi har  utbildningar för kockar, kokerskor och annan kökspersonal, kostchefer, grossister och lärare.

Jordbruksverket & Naturvårdsverket är med och subventionerar EkoMatCentrums kursprogram för "Hållbar mat i kommuner & landsting". Det innebär att vi kan erbjuda kurser till mycket bra priser.

Kurser och priser 2014


 

Kurser och föreläsningar för:
- Kökspersonal i offentliga storkök
- Politiker och tjänstemän i kommuner och landsting
- Skol- och förskolepersonal
- Lärare i ämnet hem- och konsumentkunskap

 


Hållbar mat i offentliga storhushåll
För kökspersonal i offentliga storkök

Kursprogrammet "Hållbar mat i offentliga storhushåll" är uppbyggt i block. Blocken kan väljas var för sig eller kombineras. Om man inte tidigare arbetat med mat och miljö i verksamheten, rekommenderar vi hela kurspaketet för att nå bästa resultat.

1. Klimatsmart och hållbar mat, 3,5 tim
• Klimat, miljö och livsstil.
• Vad är klimatsmart och hållbar mat?
• Ekologiskt – vad är ekologiskt och varför?
• Reko fisk – hitta rätt i fiskhavet
• Miljömärken på livsmedel samt certifiering av restaurang och storhushåll.
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner

2. Klimatsmart mat ger ekonomi i köket, 3,5 tim
• Säsongsanpassning, lokalproducerat.
• Minskat svinn ger bättre ekonomi
• Klimatsmart och grönt för hälsa, miljö och ekonomi.
• Hållbar mat med hjälp av Ekomatsedeln.
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner.

3. Klimatsmart matlagning, 3,5 tim
(kombination med block 1 och/eller 2 rekommenderas)
• Hållbara proteiner och andra klimatsmarta näringsval.
• Inspirationsmatlagning med klimatsmart tänk och råvaror enligt Ekomatsedeln.
• Ekologisk klimatsmart buffé. Deltagarna presenterar sina rätter.
• Gemensam måltid.

4. Ekomatsedeln, 3,5 tim
• Genomgång av kostdatabasen www.ekomatsedeln.se
• Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns olika tjänster.
• Deltagarna skapar klimatsmarta recept och menyer med hjälp av Ekomatsedeln.
Deltagarna erbjuds ett års fri prenumeration på Ekomatsedeln efter kursen.

5. Livsmedelssvinn, 3,5 tim
• Vad är livsmedelssvinn och varför uppstår det?
• Ekonomiska konsekvenser och räkneexempel.
• Hur minskas svinnet? Praktiska råd och exempel
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner för en svinnkampanj.

5. Uppföljning
Uppföljningsträff, gärna tillsammans med avtalad grossist. Diskussion förs om kökens förändringsarbeten och fortsatta framtidsplaner.
• Hur gå vidare med förändringsarbetet?
• Vad har gått bra och vad har gått mindre bra?
• Hur gå vidare med förändringsarbetet - upprätta nya handlingsplaner
...............................................................

Varför hållbar mat i kommuner och landsting?
För politiker och tjänstemän i offentlig sektor

Avgörande för att lyckas med klimat- och miljöarbetet är att alla strävar mot samma mål. Vi ger svar på varför klimatsmart mat är viktigt och hur man kan arbeta med det genom att belysa goda exempel.

Klimatsmart mat i kommuner och landsting, 2 tim
• Vad är klimatsmart mat?
• Politiska mål – internationellt, nationellt och lokalt.
• Goda exempel och vinnande koncept i Sverige – Ekomatsligan.
• Verktyg för framgång – Ekomatsedeln, Ät S.M.A.R.T, utbildningar, upphandling, kost- och miljöpolicy.


Varför hållbar mat i kommuner och landsting?
För politiker och tjänstemän i offentlig sektor

Avgörande för att lyckas med klimat- och miljöarbetet är att alla strävar mot samma mål. Vi ger svar på varför klimatsmart mat är viktigt och hur man kan arbeta med det genom att belysa goda exempel.

Klimatsmart mat i kommuner och landsting, 2 tim
• Vad är klimatsmart mat?
• Politiska mål – internationellt, nationellt och lokalt.
• Goda exempel och vinnande koncept i Sverige – Ekomatsligan.
• Verktyg för framgång – Ekomatsedeln, Ät S.M.A.R.T, utbildningar, upphandling, kost- och miljöpolicy.


Klimatsmarta matvanor i skola och förskola
För skol- och förskolepersonal

Klimatsmart mat innebär mer frukt och grönt på tallriken. Nyttigt, billigt och klimatsmart. Hur får vi barnen att äta mer grönt?

1. Klimatsmarta matvanor, 3,5 tim
• Vad är klimatsmart mat?
• Vad påverkar våra matvanor och hur kan de förändras
• Råd och tips om pedagogiska verktyg att arbeta med på förskola och skola.
• Deltagarna får praktiskt utöva pedsgogiska matövningar som kan appliceras på barnen

2. Klimatsmarta matlagning och avsmakningsbuffé, 3,5 tim
Inspirerande hållbar matlagning som ska inspirera deltagarna till klimatsmarta matval, kan komplettera första steget i utbildningen. Deltagarna lagar klimatsmart mat som avslutas med en buffé. Pedagoger, kockar och om möjligt föräldrar deltar i matlagningen. Föräldrar som inte är med vid den praktiska delen får, i mån av plats, möjlighet att provsmaka den tillagade buffén.


Kurser och föreläsningar efter egna önskemål
Naturligtvis kan vi anpassa och lägga upp kurser och föreläsningar helt efter era önskemål och behov.


Övrigt
Effektivt och klimatsmart – vi kommer till er och håller utbildningen.



Kontakt

EkoMatCentrum

08-779 59 29



Anmälan kurser/seminarium

Fyll i formuläret för att anmäla dig